Over ons

Begin 1880 was de plaatselijke bevolking van Noordwijk afhankelijk van de visserij. De toenmalige burgemeester Pické vond dat Noordwijk meer te bieden had dan uitsluitend vis: een badplaats met allure zou een betere vangst opleveren. Pické zette een paar jaar later dan ook op het hoogste punt van de duinen de eerste spade in het zand. De eerste stap richting de ontwikkeling van het Badhotel.

In 1887 kocht de textielhandelaar Heinrich Tappenbeck het Badhotel Huis ter Duin met zes hectare grond. Het Huis ter Duin van Tappenbeck richtte zich hoofdzakelijk op gasten van niveau. Leden van het Huis van Oranje en leden van het Belgisch Koninklijk Huis verbleven met grote regelmaat in Huis ter Duin.

Het niveau bleef behouden maar de concurrentie aan de kust nam toe. In de zestiger jaren werd het hotel verkocht en weer doorverkocht aan een projectontwikkelaar die het complex wilde slopen. De gemeenteraad van Noordwijk wees die plannen af, waarna het hotel in handen kwam van de huidige eigenaar. In 1984 werd het Grand Hotel Huis ter Duin, na renovatie en nieuwbouw, heropend door Prinses Margriet.

In januari 1990 werd een groot gedeelte van het hotel verwoest door brand. Dat was de aanleiding om bij de wederopbouw een efficiënt en maximaal beveiligd hotel met allure te ontwerpen, dat aan de hoogste eisen van zowel bezoekende als verblijvende gasten voldoet.

Tegenwoordig bestaat het Grand Hotel Huis ter Duin uit twee delen: the Historic en het Grand Hotel. The Historic heeft de brand van 1990 overleefd en telt vijf etages met hotelkamers. Het Grand Hotel is na de brand opgebouwd en bestaat uit elf etages, waarvan negen verdiepingen met hotelkamers zijn ingericht.