12. Verantwoorde consumptie en productie

Proeftuin Noordwijk

Partner activity:  Proeftuin Noordwijk is een concept dat Noordwijkse chefs laat inspireren. De chefs worden geïnspireerd door seizoensgebonden producten die lokaal gekweekt zijn. Dit principe grijpt terug naar de 17e eeuw, toen leefde men het leven door het eten met de seizoenen voor een gezonde en energieke levensstijl. De gerechten veranderen per seizoen.

Onze bijdrage: De restaurants van Grand Hotel Huis ter Duin zijn geïnspireerd door dit concept. Ben van der Ark heeft namens Grand hotel Huis ter duin en Breakers Beach House het gerecht truffel gnocchi met paddenstoelen , knolselderij, saus van truffel , korkante aardappel wat gebaseerd is op proeftuin Noordwijk. Restaurant Latour heeft zich laten inspireren door  een gerecht te maken met schorseheer, aardpeer, vadouvan en macademianoot.

Ecocreation

Partner Activity: Ecocreation ontwikkelt innovatieve systemen die organische afvalproducten op locatie omzetten in compost. Met verschillende partners streven zij naar een duurzamere wereld en een circulaire economie.

Onze bijdrage: Grand Hotel Huis ter Duin heeft geïnvesteerd in een Ecocreation composteermachine. Met deze machine wordt het voedselafval gerecycled tot compost. Binnen in de machine is er een inbreuk op de biodiversiteit van micro-organismen die organisch materiaal omzetten in compost. Die hoogwaardige natuurlijke compost kan worden gebruikt om de planten om de grond van bijvoorbeeld leveranciers te bemesten.

 

The Good Roll

Partner Activity: Wereldwijd zijn er 2.3 miljard mensen die geen toegang hebben tot veilige en schone toiletten, één derde van de wereldbevolking. Daarnaast worden er dagelijks zo’n 270.000 bomen gekapt voor de productie van toiletpapier. Daarom is The Good Roll ontstaan, een initiatief waarmee ze beide problemen wil aanpakken. De missie van The Good Roll luidt dan ook: veilige en schone toiletten voor iedereen! Daarnaast geeft the Good Roll 50% van de nettowinst aan de bouw van toiletten in diverse landen in Afrika. Ook maakt The Good Roll toiletrollen van gerecycled papier, zodat het 100% boomvriendelijk is.

Onze bijdrage: Grand Hotel Huis ter Duin vervangt de “normale” toiletpapierrollen met de toiletpapierrollen van The Good Roll.

 

Statiegeldflessen

Partner Activity: Sinds 1 juli 2021 heeft de Nederlandse overheid besloten om €0,15 statiegeld op kleine plastic flessen te doen. Op die manier worden supermarkten aangezet om deze plastic flessen te herbruiken, zodat het zwerfafval afneemt. Een statiegeldfles heeft een statiegeldlogo dat op het etiket staat. Bij het inleveren van een statiegeldfles, moet de barcode goed te scannen zijn, de fles onbeschadigd en in zijn originele vorm zijn. Daarbij komt dat het liefst de dop er ook nog op zit, zodat deze ook kan worden gerecycled.

Onze bijdrage: Vanaf heden worden bij Grand Hotel Huis ter Duin ook statiegeldflessen verzameld. Deze kunnen in de voorbestemde tonnen in het hotel gedeponeerd worden. Echter alleen de kleine 0,5L plastic flessen. Het statiegeld van deze flessen gaat vervolgens naar MadeBlue. Voor elke 0,5L fles wordt er 500L water gerealiseerd in ontwikkelingslanden.

Meer weten? Dit gebeurt er met de ingezamelde statiegeldflessen.

 

Peeze Koffie

Partner Activity: Peeze gelooft dat er alleen écht goede koffie kan worden gemaakt als het hele proces van koffie maken goed is. Met veel respect voor de koffieboeren en de natuur maken zij koffie dat de planeet niet belast. Zij werken nauw samen met hun koffieboeren en zijn zo persoonlijk mogelijk betrokken in het proces, van de koffieplantages in Zuid-Amerika en Afrika, tot de lokale branderij in Arnhem. Peeze gelooft dat koffie eerlijker kan en eerlijker moet. Zij doen dit door zo klimaatneutraal mogelijk te werken.

Onze bijdrage: Grand Hotel Huis ter Duin werkt hier aan mee door rond de 500.000 kopjes Peeze koffie per jaar te schenken. Hierdoor werken wij mee aan een initiatief dat bijdraagt aan de wereld van morgen.

 

Noordwijk Thee

Partner Activity: Noordwijk thee is een blend op basis van hoofdzakelijke Noordwijkse kruiden.De Noordwijk Thee bestaat uit citroenkruid, goudsbloem, munt, verveine, citroenmelisse, dropplant, kamille, salie, venkel, hysop en malva. Het past bij Noordwijk, want we leven met de seizoenen en zoveel mogelijk genieten van lokale producten. Het past in een gezonde leefstijl waar we bewust leven.

Onze bijdrage: Huis ter duin verkoopt de Noordwijk Thee. Deze thee wordt ook in onze restaurants geserveerd.

Delen / Share / Teile:
12. Verantwoorde consumptie en productie
Terug naar overzicht